Лютий 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



заповідники


Науково-проектні роботи по музеєфікації
пам'яток Національного заповідника "Хортиця"

З давніх часів Хортиця набула значення духовного, державного і політичного символу Українського народу. Саме на Хортиці збиралися давньоруські князі, щоб об'єднавшись, боротися зі своїми ворогами. Острів Хортиця став колискою українського козацтва, оплотом запорозьких вольностей та уособленням національного духу. Хортиця, як визначне історичне місце, є об'єктом особливої турботи, що має на меті охорону його цілісності і забезпечення належних умов сучасного використання, впорядкування та виявлення значущості. Національний заповідник "Хортиця", розташований на острові та прилеглих до нього територіях, займає площу 2386,86 гектара. На острові завдовжки 12 і завширшки 2,5 кілометра розміщено комплекс із 70 унікальних пам'яток історії та археології, що охоплюють період від мезоліту до наших днів, з них 36 пам'яток пов'язано з історією запорозького козацтва.
Музейний фонд заповідника становить майже 60 тис. одиниць зберігання. Це археологічні колекції, предмети декоративно-ужиткового мистецтва, скульптура, кераміка, вироби з дерева, металу, скла, кістки, шкіри тощо.
Розуміння Національного заповідника "Хортиця" як цілісного організму, зумовлює комплексний підхід до збереження його культурної спадщини. Комплекс об'єктів культурної спадщини НЗ "Хортиця" складається з пам'яток археології, історії та монументального мистецтва, має виразну самобутність і є різним за своїм потенціалом. Цей комплекс можна розглядати як історичний ансамбль, що являє собою сукупність відкритих просторів.
З метою збереження унікального комплексу пам'яток, НДІ пам'яткоохоронних досліджень (координатор робіт - О.М. Сердюк, науковий керівник - В.І. Клочко, науковий консультант - Б.А. Ленченко, відповідальні виконавці - М.А. Аракелян, Е.Ю. Градун), спільно з ТОВ "Інститут Київпроектреставрація" (науковий керівник, автор проектів - Б.О. Ленченко, головний архітектор проектів - Ю.Г. Лосицький ), НВТ ПП "Інжгео", Інститутом географії НАН України та ДП "Південьгідроархеологія" були виконані науково-дослідні та науково-проектні роботи з музеєфікації пам'яток Національного заповідника "Хортиця".
Цей історичний ансамбль містить елементи різних періодів, тому науково-дослідні та науково-проектні роботи по музеєфікації проводилось з урахуванням всіх видів об'єктів культурної спадщини. НДІ пам'яткоохоронних досліджень було запропоновано територіальну форму збереження і популяризації культурного надбання у всьому комплексі його складових.
Оскільки територія острова, в результаті принесених змін, в цілому має незавершений вигляд і являє собою деградоване середовище, було запропоновано ввести на окремих об'єктах елементи реконструкції, що поверне їх культурну значущість та компенсує втрати, що сталися упродовж віків. Ці об'єкти мають бути узгоджені з ландшафтними особливостями острова, довкіллям і підтримувати контекст традиційного середовища. Під час проведення науково-дослідних та науково-проектних робіт з музеєфікації було враховано зарубіжний досвід та використано міжнародні нормативні документи.
За результатами проведених науково-дослідних та науково-проектних робіт з музеєфікації пам'яток Національного заповідника "Хортиця" було розроблено:
- цифрову векторну карту та ортофотоплан масштабу 1:10000 о. Хортиця, з включенням о. Байди (загальною площею 25 кв. км., в електронному вигляді).
- історичні довідки "Городище скіфського часу на скелі Совутиній"; "Хортицький ретраншемент" (укріплення військового табору перша половина XVIII ст.); "Курганні пам'ятки на території Національного заповідника Хортиця"; "Культові кам'яні споруди на території Національного заповідника Хортиця"; "Особливості поховального обряду доби бронзи"; "Культура поховального комплексу скіфського часу"; "Оборонні споруди скіфського часу степової України" (на прикладі Совутинського городища о. Хортиця); "Культові місця (святилища) доби бронзи", "Особливості культових місць (святилищ) о. Хортиця"; "Підводні археологічні пам'ятки акваторії р. Старий Дніпро біля о. Хортиця'.
- проекти Музею судноплавства та суднобудівництва на о. Хортиця; Музею кургану на о.Хортиця; музеєфікації курганів о. Хортиця. (5 курганна група. Курган "Зорова могила"); реконструкції хортицького ретраншементу, в тому числі музеєфікації правобережного ретраншементу 1738 р. в урочищі Вирва о. Хортиця; реконструкції замку Дмитра Вишневецького на о. Байди (Мала Хортиця);
музеєфікації Совутинського городища на о. Хортиця; музеєфікації та благоустрою 4 культових місць доби бронзи; історичної реконструкції "Запорозький зимівник"; "Проведення науково-проектних, реставраційних та реабілітаційних робіт по збереженню та відновленню історичного ландшафту о. Хортиця".
- програми науково-проектних, реставраційних і реабілітаційних робіт з консервації пам'яток археології, музеєфікації та відновленню пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорозького козацтва о. Хортиця; археологічних досліджень та музеєфікації пам'яток акваторії р. Старий Дніпро біля о. Хортиця; археологічних досліджень території Національного заповідника "Хортиця" на 2006-2016 рр.
- проведені науково-дослідні роботи з інвентаризації курганних груп, культових місць (святилищ доби бронзи) та Совутинського городища Національного заповідника "Хортиця".