Жовтень 2006
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



заповідники


Національний заповідник "Давній Галич"

Заповідник "Давній Галич" створено постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1994 року № 81 з метою збереження та раціонального використання пам'яток історії і культури м. Галича Івано-Франківської області.
Указом Президента України від 11 жовтня 1994 року № 587/94 заповіднику надано статус національного та віднесено до сфери управління Міністерства культури і туризму України. Управління заповідником здійснює Державна служба з питань національної культурної спадщини.
Заповідник створено на базі комплексу пам'яток історії та культури давнього Галича, об'єднаних між собою спільною географічною територією та пов'язаних між собою історично і ландшафтно. Загальна площа заповідника становить 76, 8 кв. км.
Поряд з об'єктами, які зберегли можливість використання за прямим призначенням (церква Різдва ХІІІ-ХV ст. у м. Галичі, церква Успіння ХVІ ст. у с. Крилос, церква св. Пантелеймона ХІІ ст. у с. Шевченкове, костел Кармелітів з монастирським комплексом ХVІІ ст. у с. Більшівці, Митрополичі палати ХVІІІ-ХІХ ст. (зараз Музей історії давнього Галича у с. Крилос), тут знаходяться фундаменти 14 літописних церков ХІІ-ХІІІ ст., залишки Галицького замку ХІІІ-ХVІІ cт., 131 пам'ятка археології від доби пізнього палеоліту до доби пізнього середньовіччя, 4 історико-ландшафтних заповідних зони, органічно пов'язані з пам'ятками історії, музеї історії давнього Галича та народної архітектури і побуту Прикарпаття. Усі вони мають велике значення як предмети академічних досліджень, матеріальне підтвердження літописних свідчень, засоби духовного та естетичного виховання людей.
У складі заповідника 3 музеї - історії давнього Галича, народної архітектури і побуту Прикарпаття, історії і культури Галицькиї караїмів, постійно діюча виставка "Природа нашого краю". У фондах музеїв заповідника зберігається і експонується 9678 предметів основного фонду, серед яких унікальні колекції фрагментів кам'яного декору галицьких храмів ХІІ-ХІІІ сть., матеріали археологічних досліджень Галича за 100 років, пам'ятки долітописної історії Галича з колекціями матеріалів археологічних розкопок унікальних трипільських поселень, верхньопалеотичних стоянок Галич-1, Галич-2.
Вивченням пам'яток давнього Галича займається комплексна науково-дослідницька експедиція, створена при заповіднику, яка діє у тісному взаємозв'язку з Інститутом археології НАН України, Львівським інститутом Українознавства ім. І.Крип'якевича, Львівським та Прикарпатським університетами.
Основною метою діяльності заповідника є збереження, комплексне вивчення і використання об'єктів матеріальної і духовної культури давнього Галича, залучення широких верств населення до історико-культурного надбання українського народу, формування національної свідомості громадян України.
Для цього заповідником здійснюється комплекс заходів з вивчення, збереження, упорядкування, благоустрою пам'ятних місць, пов'язаних із зародженням та подальшим розвитком давнього стольного міста - резиденції Галицьких князів, максимального збереження та відтворення історичного і природного краєвиду, створення найсприятливіших умов для відвідувачів заповідника з метою ознайомлення з історією Галича, усвідомлення значення його в історії України, пробудження патріотичних почуттів, віддання шани тим, хто закладав основи української державності.
Результатами роботи науковців заповідника є наукові видання "Галич в доісторії і середньовіччі", "Успенський собор Галича ХІІ ст. Минуле і сучасність", Галич і Галицька земля", "Караїми Галича: історія і культура", "Архітектура давнього Галича", "Галицькі керамічні плитки та гончарні клейма", "Знакові системи трипільсько-кукутемської культурно-історичної спільності", науково-популярні видання, фотоальбоми.