Жовтень 2006
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



заповідники


Державний історико-культурний заповідник
"Гетьманська столиця"

Заповідник створено постановою Кабінету міністрів України від 14 червня 1993 р. № 445 на базі нерухомих пам'яток історії та культури міста Батурина (Бахмацький район Черкаської області), яке з другої половини XVII ст. до 1708 р. було столицею Гетьманщини, та його околиць, із включенням місцевого історико-краєзнавчого музею, який міститься в будинку Генерального судді В.Кочубея початку XVIII ст.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 року № 173-р заповідник віднесено до сфери управління Міністерства культури і туризму України.
Північно-східний фасад палацу РозумовськогоУ Батурині зберігся палац останнього гетьмана України К.Розумовського 1802 р. (архітектор Ч.Камерон) та Воскресенська церква-усипальниця К.Розумовського 1803 р. Від палацу лишився тільки центральний корпус, а два бічні флігелі втрачені у першій половині XX ст. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. передбачено відтворити весь ансамбль палацу Розумовського та його скульптурний надгробок у Воскресенській церкві роботи видатного українського скульптора І.Мартоса.
Палац РозумовськогоНа околиці Батурина біля автотраси Київ-Москва збереглися рештки земляних валів замку І.Мазепи, знищеного Меншиковим 1708 р.
Охоронні зони заповідника - 57 га.
До складу заповідника увійшло тридцять дев'ять об'єктів - унікальних пам'яток історії, архітектури, археології та природи доби Гетьманщини.
Фондова колекція заповідника налічує 15 тисяч музейних предметів. Унікальною є археологічна збірка, збірка творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, нумізматична колекція, експонати козацької доби.
Церковно-приходська школаЗ 1997 року заповідник щорічно організовує Батуринські читання, які збирають науковців та музейних працівників з усіх регіонів України, закордону.
Дослідження наукових працівників "Гетьманської столиці" систематично публікуються на сторінках наукових журналів, ними підготовлені буклети, путівники, довідники, збірки статей.
Церковно-приходська школаАрхеологічні розкопки, які проводяться на території заповідника з 1995 року, довели, що Батурин - місто з тисячолітньою історією, а культурний шар доби Гетьманщини за ступенем насиченості та інформативності не має собі рівних в Україні.
Заповіднику "Гетьманська столиця" належить провідна роль в збереженні унікальних пам'яток Батурина, в вивченні та популяризації історії Гетьманщини. Заповідник "Гетьманська столиця" є одним із тих ланцюжків, де свято бережуть і намагаються донести до кожного силу і цінності, які має Батурин.
Воскресенська церкваПостановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 р. № 1123 затверджено Комплексну програму збереження пам'яток Державного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця" і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури смт Батурин.
Програмою передбачено:
проведення археологічних, історико-містобудівних, екологічних, інженерно-геологічних досліджень, обстеження інженерно-транспортної інфраструктури, вивчення технічного стану будинків і споруд;
Воскресенська церква коригування генерального плану розвитку селища, розроблення генерального плану розвитку Державного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця" та проектно-кошторисної документації на консервацію, реставрацію, реабілітацію і музеєфікацію пам'яток;
розроблення проектно-кошторисної документації, здійснення ремонту та спорудження об'єктів систем водопостачання, газопостачання, каналізації, шляхового господарства;
проведення реставраційно-ремонтних робіт з реабілітації пам'яток архітектури і містобудування.
Будинок КочубеяНа виконання Комплексної програми з 2005 р. на пам'ятках заповідника корпорацією "Укрреставрація" за проектом інституту "УкрНДІПпрооктреставрація" (авторська група під керівництвом О.О.Граужиса, В.І.Косьяненка, П.Я.Макаренка) проводяться масштабні реестараційно-відновлювальні роботи з метою створення музейного комплексу, який би гідно і всебічно розкривав славетну сторінку вітчизняної історії - добу Гетьманщини. Фінансування робіт здійснює благодійний фонд "Гетьманська столиця".


Історико-містобудівний опорний план м. Батурин zip (pdf - 1,4mb)
Історико-архітектурний опорний план м. Батурин zip (pdf - 1,7mb)
Генплан та озеленення м. Батурин zip (pdf - 2,1mb)