Жовтень 2006
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



заповідники


Національний історико-культурний заповідник
"Качанівка"

Портрет В.В. Тарновського (молодшого). Художник А.М.Горонович, 1860 р.Заповідник створено постановою Ради Міністрів УРСР від 24 листопада 1981 р. на базі парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва (XVIII-XIX ст.) та палацового комплексу садиби меценатів Тарновських (XVIII-XIX ст.). Статус національного заповіднику надано Указом Президента України від 27 лютого 2001р. Перебуває в державній власності й підпорядкований Міністерству культури і туризму України. Управління заповідником здійснює Державна служба з питань національної культурної спадщини. Заповідник розташований в селищі Качанівка Ічнянського району Чернігівської області.
Парадний двір садиби. Вигляд з боку головної алеї регулярного парку.Заповідник являє собою палацово-парковий ансамбль, що об'єднує пам'ятку садово-паркового мистецтва - Качанівський парк, спланований і закладений ще в 1777 p., та маєток, який (з пізнішими розбудовами) зберігся до сьогодення. У заповіднику також збережені Георгіївська церква, службові господарські приміщення.
Площа заповідника 552 га, у тому числі 100 га водоймищ та ставків. У заповіднику активно ведеться культурно- просвітницька та експозиційна робота. Кількість предметів музейного фондускладає 3, 9 тис. одиниць.
Палац. Вигляд з боку пейзажного паркуСадиба була заснована відомим російським полководцем, графом П.О.Рум'янцевим-Задунайським (1725-1796) як одна із резиденцій президента Малоросійської колегії і генерал-губернатора Малоросії. Тоді ж, за проектом російського архітектора Карла Бланка, український зодчий Максим Мосцепанов вибудував розкішний палац у романтичному стилі і спланував при ньому регулярний парк .
Фрагмент пейзажного паркуДругий будівельний період садиба переживає у 1808-1824 роках за нових власників - українського поміщика Григорія Почеки (1765-1816) і його дружини Параски Андріївни (за першим шлюбом - 0 Тарновської). Розширюється територія садиби, палац перебудовується в стилі російського класицизму, зводяться нові будівлі різного призначення, закладається пейзажний парк.
Північні служби. Вигляд з палацуПісля вступу 1824 року у володіння Качанівкою поміщиків-меценатів Тарновських, починається найбільш цікавий період, що продовжувався більше 70-ти років і приніс славу цьому чарівному куточку малоросійського краю як своєрідному культурно-мистецькому осередку, який приваблював кращих представників творчої інтелігенції. Цьому сприяло архітектурно-художнє середовище, привітлива гостинність господарів і чарівна неповторність української природи, уособленої у величезному садибному парку.
Георгіївська церква. Загальний вигляд.У різні часи господарями Качанівки були сім'я Тарновських, пізніше (з 1898 р.) - відомий підприємець Харитоненко. За них Качанівка набула найбільшого розквіту. Садиба у ХІХ cт. була одним із осередків культури, місцем спілкування видатних діячів мистецтва. У садибі бували Т.Шевченко, М. Гоголь, М. Глінка, І. Рєпін, В. Штернберг та ін.
Палац. Бібліотека.Палацово-парковий ансамбль Качанівки включено в Державний реєстр національного культурного надбання, до національної системи туристичного маршруту "Намисто Славутича". Екскурсійно-туристичне значення Качанівки підсилюють розташовані неподалік інші цікаві пам'ятки садибної культури XIX ст. - знаменитий дендропарк "Тростянець", палацово-паркові ансамблі в Сокиринцях і Дігтярях. Зусиллями нащадків колишніх господарів садиби Тарновських, що проживають у Великобританії, Німеччині, Києві створено і активно діє Міжнародне товариство "Друзі Качанівки", яке ставить за мету залучення коштів та спонсорів до сприяння відродженню палацово-паркового ансамблю і перетворення його на міжнародний культурний центр.
Палац. Кімната-ліхтарик.З 1984 р. комплекс реставрується. По об'єктах заповідника виконано значний обсяг реставраційно-ремонтних робіт, проведено реставрацію палацу, альтанки Глінки, північних служб, будівлі колишньої електростанції, церкви. Протягом останніх років проведені значні роботи по впорядженню Качанівського парку - одного з найстаріших та найбільших в Україні.



Палац. Парадна зала. Альтанка М.І.Глінки

Садиба Тарновського в Качанівці. Художник В.І.Штернберг, 1837 р.
Тетяна Гайн (Тарновська)
Міжнародне товариство "Друзі Качанівки"
Володимир Погорілий,
В'ячеслав Баранько

У перспективі відродження