Червень 2007
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



законодавство / Проекти нормативних актів



ПРОЕКТ ПОРЯДКУ РОЗРОБЛЕННЯ
НАУКОВО-ПРОЕКТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ
ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ МЕЖ ТЕРИТОРІЙ
ТА ЗОН ОХОРОНИ ПАМ'ЯТОК АРХЕОЛОГІЇ,
А ТАКОЖ РЕЖИМІВ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ

Бобровський Т.А.

1. Загальнi положення.
1.1. Цей Порядок розроблено на виконання Законiв України "Про охорону культурної спадщини", "Про внесення змiн до Закону України "Про охорону культурної спадщини", "Про охорону археологiчної спадщини" та Земельного кодексу України. Ним визначаються вимоги до складу, змiсту та порядку розроблення науково-проектної документацiї щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання.
1.2. У цьому Порядку наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:
пам'ятка археологiї - об'єкт археологiчної спадщини нацiонального або мiсцевого значення, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України;
територiя пам'ятки археологiї - земельна дiлянка з чiтко визначеними межами, на якiй розташованi археологiчнi об'єкти, що iсторично забезпечували функцiонування пам'ятки в минулому, а також територiя поширення пов'язаного з пам'яткою археологiчного культурного шару;
зони охорони пам'ятки археологiї - встановленi навколо пам'ятки охороннi зони з метою захисту традицiйного характеру середовища пам'ятки, в межах яких дiє спецiальний режим їх використання. Зони охорони пам'ятки археологiї мають буферний характер i призначенi забезпечити цiлiснiсть територiї пам'ятки в умовах iнтенсивного промислового та побутового використання прилеглих дiлянок землi;
режим використання - умови використання територiї пам'ятки та її охоронної зони, спрямованi на забезпечення збереження самої пам'ятки, традицiйного характеру її середовища, в окремих випадках - вiдтворення втрачених цiнних елементiв середовища.
1.3. Повноваження органiв управлiння у сферi охорони культурної спадщини щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання.
1.3.1. Повноваження центрального органу виконавчої влади у сферi охорони культурної спадщини щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання:
визначення меж територiй пам'яток нацiонального значення та затвердження їх зон охорони;
встановлення режиму використання пам'яток нацiонального значення, їхнiх територiй, зон охорони;
формування i розмiщення державного замовлення, укладення з цiєю метою контрактiв на виявлення, дослiдження, реабiлiтацiю, пристосування пам'яток та iншi заходи щодо охорони культурної
спадщини.
1.3.2. Повноваження органу охорони культурної спадщини Автономної Республiки Крим, органiв охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання:
визначення меж територiй пам'яток мiсцевого значення та затвердження їхнiх зон охорони;
встановлення режиму використання пам'яток мiсцевого значення, їхнiх територiй, зон охорони;
виконання функцiї замовника, укладення з цiєю метою контрактiв на виявлення, дослiдження, реабiлiтацiю, пристосування об'єктiв та iншi заходи щодо охорони культурної спадщини.
1.3.3. Повноваження органiв охорони культурної спадщини районних державних адмiнiстрацiй, органiв охорони культурної спадщини мiсцевого самоврядування щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання:
виконання функцiї замовника, укладення з цiєю метою контрактiв на виявлення, дослiдження, реабiлiтацiю, пристосування об'єктiв та iншi заходи щодо охорони культурної спадщини.
2. Склад та змiст науково-проектної документацiї щодо визначення меж те-риторiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання.
2.1. Науково-проектна документацiя щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання складається з текстових, графiчних та iлюстративних матерiалiв, виконаних на пiдставi натурних дослiджень.
2.2. Текстовi матерiали оформлюють у виглядi пояснювальної записки, в якiй наводяться данi щодо мiсця розташування пам'ятки, iсторичнi данi щодо її вiдкриття, загальна характеристика пам'ятки та її складових елементiв, характеристика навколишнього середовища пам'ятки, обгрунтування меж територiї пам'ятки, її охоронної зони, а також рекомендацiї щодо режимiв використання.
2.3. Графiчнi матерiали оформлюють у виглядi креслень, розроблених на пiдставi генерального або iсторико-архiтектурного опорного планiв мiсцевостi з позначенням чiтких меж територiї пам'ятки, меж її охоронної зони, характеру забудови, iсторико-культурної та природноландшафтної оцiнки територiй.
2.4. Ілюстративнi матерiали включають фотофiксацiю пам'ятки та її навколишнього середовища з метою обгрунтування меж територiї та зон охорони пам'ятки.
3. Межi територiї пам'яток археологiї.
3.1. Межi територiї пам'яток археологiї визначаються безпосередньо на пiдставi натурних наукових дослiджень - археологiчних розвiдок (розкопок) - залежно вiд рiзновиду археологiчної пам'ятки.
3.1.1. Межi територiї укрiплених поселень визначаються за зовнiшнiми границями штучних та природних укрiплень, що їх оточують.
3.1.2. Межi територiї неукрiплених поселень або городищ з оточуючими їх посадами визначаються за границями поширення окремих об'єктiв та археологiчного культурного шару, безпосередньо пов'язаних iз вiдповiдними пам'ятками.
3.1.3. Межi територiї могильникiв визначаються в границях, окреслених найвiддаленiшими похованнями цих могильникiв.
3.1.4. Межi територiї окремих археологiчних споруд визначаються зовнiшнiми границями цих споруд, включаючи всi їх конструктивнi елементи.
3.1.5. Межi територiї пiдземних археологiчних споруд визначаються границями земельної дiлянки, яка охоплює площинну проекцiю цих споруд, незалежно вiд глибини їх залягання. При цьому, охоронi пiдлягає не лише сама пам'ятка, але й шар грунту, що її перекриває.
3.1.6. Межi територiї археологiчних пам'яток, що знаходяться в акваторiї водоймищ (пiдводних археологiчних пам'яток), визначаються границями поширення археологiчних знахiдок, пов'язаних з даними пам'ятками, безпосередньо на пiдводному шельфi.
3.2. Прив'язка територiї археологiчної пам'ятки на мiсцевостi здiйснюється iнструментально за прийнятою геофiзичною системою координат (бажано - GPS), для чого у межах пам'ятки вибирається точка умовного центру, визначена по вiдношенню до найвiддаленiших об'єктiв пам'ятки.
4. Охороннi зони пам'яток археологiї.
4.1. Охороннi зони пам'яток археологiї визначаються на пiдставi аналiтичних дослiджень, виходячи з таких критерiїв:
iсторико-культурна цiннiсть прилеглих до пам'ятки територiй та пов'язаного з пам'яткою ландшафту;
видова (оглядова) цiннiсть пам'ятки;
геологiчна та гiдрогеологiчна ситуацiя;
техногеннi навантаження.
4.1.1. Ландшафтна цiннiсть прилеглої до пам'ятки археологiї територiї визначається природними структурами, що зумовлювали iсторичне функцiонування пам'ятки (схили пагорбiв, урвища, яри, дiлянки степу тощо). У цьому випадку розмiри охоронної зони визначаються розмiрами природних утворень та повиннi становити не менше 25 м навколо територiї пам'ятки.
4.1.2. Видова (оглядова) цiннiсть пам'ятки визначається наявнiстю доступних для огляду природних та антропогенних рельєфних утворень та зумовлює встановлення навколо пам'ятки охоронної зони з метою забезпечення її оптимального зорового сприйняття. У цьому випадку мiнiмальне вiддалення спостерiгача вiд пам'ятки не повинно бути меншим двох горизонтальних або вертикальних розмiрiв пам'ятки (видимого її обсягу), тобто, залежно вiд видимих параметрiв пам'ятки, розмiри охоронної зони повиннi становити не менше 15 м навколо територiї пам'ятки.
4.1.3. У випадках загрози пам'ятцi з боку геологiчних, гiдрогеологiчних процесiв або техногенного навантаження навколишнього середовища, навколо пам'ятки визначається вiдповiдна охоронна зона, залежно вiд обсягiв загрозливих чинникiв, але не менше 5 м навколо територiї пам'ятки.
4.1.4. У випадках, коли за об'єктивних обставин не встановлено або неможливо встановити точнi межi територiї пам'ятки археологiї, навколо пам'ятки встановлюється зона охорони культурного шару розмiром не менше 50 м навколо обстеженої дiлянки пам'ятки.
4.1.5. У випадках, коли до пам'ятки неможливо застосувати жодного з наведених критерiїв, охоронна зона пам'ятки може спiвпадати з її територiєю.
4.2. При встановленнi меж охоронної зони пам'ятки археологiї необхiдно встановити та обгрунтувати критерiї, за якими охоронна зона повинна встановлюватися, а пiсля визначення обсягiв охоронних зон по кожному з критерiїв вiдiбрати найбiльшу за розмiром, що передбачало б врахування кожного з критерiїв.
4.3. Межi охоронних зон слiд сумiщати з розпланувальними межами садиб, кварталiв i площ, з вулицями, трасами шляхiв або природними межами рельєфу (берегами рiчок, кромками схилiв тощо).
4.4. Охороннi зони встановлюються окремо для кожної пам'ятки. При межуваннi або частковому сумiщеннi зон охорони пам'яток для них визначають комплексну зону охорони.
4.5. Для пам'яток, розташованих у межах iсторико-культурних заповiдникiв, зони охорони окремих пам'яток не видiляють.
4.6. У випадку, коли пам'ятка археологiї територiально спiвпадає з пам'яткою архiтектури, питання її охоронного зонування (визначення охоронної зони, зони регулювання забудови, зони охоронюваного ландшафту тощо) повинно вирiшуватись на пiдставi цього Порядку та вiдповiдного ДБН України стосовно пам'яток архiтектури та мiстобудування.
4.7. У випадку, коли за вiдсутнiстю визначеної пам'ятки археологiї на певнiй земельнiй дiлянцi можна передбачити iснування залишкiв археологiчних об'єктiв або культурного шару, застосовуються норми вiдповiдного Положення щодо визначення охоронюваних археологiчних територiй.
5. Режими використання у межах територiй та зон охорони пам'яток археологiї.
5.1. Режими використання у межах територiй пам'яток археологiї призначаються для збереження пам'яток в автентичному станi або до їх повного дослiдження та можливої музеєфiкацiї.
5.1.1. На територiї пам'яток археологiї за погодженням з вiдповiдним органом охорони культурної спадщини можуть виконуватись лише роботи, пов'язанi зi збереженням та дослiдженням пам'яток, а також - облаштуванням музейних експозицiй.
5.1.2. На територiї пам'яток археологiї забороняється здiйснення будь-яких земляних або будiвельних робiт, що не пов'язанi з дослiдженням пам'яток, їх збереженням та музеєфiкацiєю.
5.2. Режими використання у межах охоронної зони пам'яток археологiї призначаються для запобiгання руйнацiї пам'яток, а також збереження традицiйного характеру середовища.
5.2.1. В охоронних зонах пам'яток археологiї обмежуються, а у випадку збереження iсторичного ландшафту - забороняються землянi та будiвельнi роботи, не пов'язанi з дослiдженням пам'яток, їх збереженням та музеєфiкацiєю.
5.2.2. Будь-якi землянi та будiвельнi роботи, а також мелiоративнi та культивацiйнi заходи, запланованi в охоронних зонах пам'яток археологiї, повиннi погоджуватись з вiдповiдним органом охорони культурної спадщини та провадитись пiд наглядом фахiвця-археолога, що має дозвiл на проведення археологiчних дослiджень у межах вiдповiдних пам'яток археологiї.
5.2.3. У разi сумiщення пам'ятки археологiї з пам'яткою архiтектури та мiстобудування при вирiшеннi питань установлення режимiв використання застосовуються норми цього Положення та вiдповiдного ДБН України.
6. Порядок розроблення та затвердження науково-проектної документацiї щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання.
6.1. Замовлення на розроблення науково-проектної документацiї щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання здiйснюються:
на пам'ятки нацiонального значення - центральним органом виконавчої влади у сферi охорони культурної спадщини;
на пам'ятки мiсцевого значення - органом охорони культурної спадщини Автономної Республiки Крим, органами охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй або, за їх дорученням, органами охорони культурної спадщини районних державних адмiнiстрацiй та органами охорони культурної спадщини мiсцевого самоврядування.
6.2. Науково-проектну документацiю щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання розробляють науково-дослiднi органiзацiї та пiдроздiли, спецiалiзованi в галузi охорони археологiчної спадщини на замовлення вiдповiдних органiв охорони культурної спадщини.
6.3. Розроблена науково-проектна документацiя повинна бути затверджена вченою радою органiзацiї-виконавця, пiсля чого вона передається до вiдповiдного органу охорони культурної спадщини. У випадку, коли органiзацiя-виконавець не має вченої ради, розроблена нею науково-проектна документацiя щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання повинна бути вiдрецензована науково-дослiдною органiзацiєю, спецiалiзованою в галузi охорони археологiчної спадщини, яка має вчену раду.
6.4. Науково-проектна документацiя щодо визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання розглядається та погоджується науково-методичною радою вiдповiдного органу охорони культурної спадщини:
пам'яток нацiонального значення - центрального органу виконавчої влади у сферi охорони культурної спадщини;
пам'яток мiсцевого значення - органу охорони культурної спадщини Автономної Республiки Крим, органiв охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй.
6.5. На пiдставi погодженої науково-проектної документацiї вiдповiдним органом охорони культурної спадщини визначаються межi територiї та охоронної зони пам'ятки археологiї, а також режими їх використання, що затверджується вiдповiдним наказом.
7. Наслiдки затвердження науково-проектної документацiї щодо визначе-ння меж територiй та охоронних зон пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання.
7.1. Орган охорони культурної спадщини, який видав наказ про затвердження меж територiї та охоронної зони пам'ятки археологiї, режимiв їх використання, у тижневий строк iнформує про це вiдповiднi органи мiсцевої влади, мiсцевi органи охорони культурної спадщини, а також власникiв земельних дiлянок, на якi поширюються визначенi межi територiї та охоронної зони пам'ятки.
7.2. На пiдставi отриманої iнформацiї затвердженi межi територiї та охоронної зони пам'ятки археологiї, а також режими їх використання у двотижневий строк заносяться мiсцевими органами охорони культурної спадщини до облiкової документацiї вiдповiдної пам'ятки.
7.3. За поданням мiсцевих органiв охорони культурної спадщини у мiсячний строк територiя та охоронна зона пам'ятки археологiї у визначених межах реєструються як землi iсторико-культурного призначення та включаються до державних земельних кадастрiв, плавнiв землекористування, проектiв землеустрою, iншої проектно-планувальної та мiстобудiвної документацiї.
7.4. Власники земельних дiлянок, на якi поширюються визначенi межi територiї пам'ятки археологiї, повиннi у мiсячний строк з моменту отримання iнформацiї укласти охороннi договори з вiдповiдним мiсцевим органом охорони культурної спадщини.