Червень 2008
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



законодавство / міжнародні документи


РЕЗОЛЮЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

"Охорона і управління містами Центральної і Східної Європи, включеними і пропонованими до Списку всесвітньої
культурної спадщини ЮНЕСКО"

Замостя, Львів, Кам'янець-Подільський, 6-10 жовтня 1997 року

Учасники конференції, що представляють Білорусь, Болгарію, Чехію, Естонію, Фінляндію, Францію, Італію, Мексику, Польщу, Росію, Словаччину і Україну, висловлюють вдячність і признання організаторам конференції: Національним комітетам ІКОМОСу Польщі та України, а також містам Замостю, Львову й Кам'янцю-Подільському.

Ми заявляємо, що ця конференція становить важливий етап реалізації основної рекомендації конференції Замостя І (вересень 1994 р.) щодо потреби взаємного обміну досвідом між містами й організаціями, які відповідають за охорону історико-культурної спадщини на місцевому, національному й міжнародному рівнях.

Ми свідомі того, що держави Центральної і Східної Європи, які проходять період радикальних перетворень державного устрою, не мають ефективної методології ревалоризації історичних ансамблів міст, і тому вважаємо за доконечно потрібне впровадження програми "Охорона й управління містами, що становлять унікальну історичну цінність", опрацьованої Польським національним комітетом ІКОМОСу і схваленої ЮНЕСКО й ІКОМОСом. Ми також запрошуємо до активної участі в цій програмі міста й держави Європи, що мають досвід ринкової економіки.

Спостерігаючи проблеми у сфері реабілітації історичних ансамблів та ландшафтів, вважаємо за потрібне впровадження пілотних проектів (шляхом динамічного партнерства партнерства між інституціями й інвесторами, що уможливить оперативні дії) і закликаємо уряди держав і міжнародні організації та інституції до надання необхідної фінансової підтримки для такого впровадження.

Визнаючи право власності фізичних і юридичних осіб за правову категорію, що не залежить від державного устрою, стверджуємо, що правоохоронні органи держав, у яких відбувається суспільно-економічна трансформація, мають звернути увагу на створення системи податкових та інших механізмів, що ними послуговуватиметься приватний сектор (фізичні особи й організації).

Пропонуємо, щоб міська влада звернула увагу на запровадження обмежень з метою збереження історичних територій та міських ландшафтів від спотворення і візуальної агресії.

Ми пропонуємо для поліпшення обміну інформацією між містами періодично проводити конференції з проблем історичних міст Центральної і Східної Європи.

Беручи до уваги підвищення ролі й водночас складність цієї проблематики у світовому масштабі, ми звертаємося до ЮНЕСКО й 00Н з пропозицією оголосити десятиліття на межі II і III тисячоліть "Десятиліттям міста".

Кам'янець-Подільський, 9 жовтня 1997 р.