Лютий 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



культурна спадщина / історія


Методичні рекомендації
щодо визначення предмета охорони пам'яток історії

П.М.Калугін, О.О.Попельницький

ВСТУП
Вiдповiдно до змiн, що вiдбулися у пам'яткоохоронному законодавствi пiсля прийняття Закону України "Про охорону культурної спадщини" об'єкт культурної спадщини визнається пам'яткою на пiдставi характерної властивостi, що становить його iсторико-культурну цiннiсть - предмета охорони об'єкта культурної спадщини.

Визначення предмета охорони культурної спадщини, що подається у статтi 1 Закону України "Про охорону культурної спадщини", як "характерної властивостi" є унiверсальним та узагальнюючим для всiх об'єктiв культурної спадщини, але Закон не конкретизує цi "характернi властивостi" для кожного окремого виду об'єктiв, зокрема пам'яток iсторiї.

З часу прийняття Закону України "Про охорону культурної спадщини" не було розроблено жодного нормативно-правового, методичного документа, який би встановлював конкретнi критерiї визначення iсторико-культурної цiнностi та характернi ознаки, на пiдставi яких визначається предмет охорони безпосередньо для пам'яток iсторiї.

Представленi у розроблених методичних рекомендацiях формально-типологiчнi ознаки, класифiкацiя та критерiї визначення предмета охорони пам'яток iсторiї, а також рекомендацiї щодо занесення вiдомостей про предмет охорони паспорта та облiкової картки об'єкта культурної спадщини дозволять бiльш чiтко визначити предмет охорони для кожної окремої пам'ятки iсторiї пiд час складання облiкової документацiї, визначення категорiї пам'ятки та прийняття рiшення про доцiльнiсть (або недоцiльнiсть) занесення її до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

1. Загальні положення
1.1. Цi методичнi рекомендацiї встановлюють основнi принципи, на пiдставi яких визначається предмет охорони пам'яток iсторiї для здiйснення заходiв щодо державного облiку, охорони, використання та реставрацiї нерухомих об'єктiв культурної спадщини - пам'яток iсторiї.

1.2. Методичнi рекомендацiї та класифiкацiя пам'яток iсторiї розробленi вiдповiдно до положень Закону України "Про охорону культурної спадщини", Порядку визначення категорiй пам'яток для занесення об'єктiв культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2001 р. № 1760 та узгодженi з "Методичними рекомендацiями по пiдготовцi матерiалiв Зводу пам'яток iсторiї та культури України", розроблених спiвробiтниками Інституту iсторiї України НАН України в 1993 р.

1.3. Пам'ятки iсторiї не мають специфiчних, властивих тiльки їм форм матерiального iснування. До пам'яток i об'єктiв iсторiї належать споруди (витвори), комплекси (ансамблi) та визначнi мiсця, якi можуть мати формальнi ознаки iнших видiв пам'яток архiтектури, садово-паркового мистецтва, монументального мистецтва, археологiї. У випадках, коли пам'ятки iсторiї мають ще й архiтектурну або мистецьку цiннiсть, їх слiд розглядати й реєструвати як комплекснi пам'ятки (пам'ятки iсторiї та архiтектури або iсторiї та монументального мистецтва, iсторiї та садово-паркового мистецтва). Але критерiї їх оцiнки як пам'яток iсторiї визначаються виключно за значенням iсторичних подiй, вiруваннями, життям та дiяльнiстю вiдомих осiб, якi пов'язанi з цими пам'ятками.

1.4. Якщо об'єкт культурної спадщини має ознаки рiзних видiв, його слiд реєструвати як пам'ятку того чи iншого виду на пiдставi тiєї ознаки, яка є визначальною для встановлення культурної цiнностi об'єкта та визначення його предмета охорони. Занесення таких пам'яток до рiзних роздiлiв Державного реєстру нерухомих пам'яток України, за кiлькома видами, є недоцiльним, оскiльки призведе до штучного збiльшення кiлькостi пам'яток у реєстрi та внесе в нього плутанину. У таких випадках належнiсть пам'ятки до кiлькох видiв має зазначатися у пас-портi пам'ятки та її облiковiй картцi.

2. Предмет охорони пам'ятки історії як об'єкта культурної спадщини
2.1. Згiдно зi статею 1 Закону України "Про охорону культурної спад-щини" предметом охорони об'єкта культурної спадщини є характерна властивiсть об'єкта культурної спадщини, що складає його iсторико-культурну цiннiсть, на пiдставi якої цей об'єкт визнається пам'яткою та заноситься до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

2.2. Предметом охорони пам'ятки iсторiї як об'єкта культурної спадщини є матерiальне втiлення iсторичної пам'ятi про важливi iсторичнi подiї або процеси, етапи розвитку iсторiї та культури нацiї, суспiльнi явища, життя та дiяльнiсть видатних особистостей. Історична пам'ять знаходить своє матерiальне втiлення в мiсцi розташування, об'ємно-просторовiй та/або матерiально-технiчнiй структурi пам'ятки чи окремих її частин.

Історична пам'ять - сукупнiсть знань та уявлень, що є невiд'ємною частиною культури i через традицiї, уснi, писемнi джерела та матерiальнi об'єкти фiксуються в суспiльнiй свiдомостi та дозволяють зберiгати, вiдтворювати, iнтерпретувати iнформацiю про минулi iсторичнi подiї, життя та дiяльнiсть вiдомих осiб.

2.3. Історична пам'ять знаходить своє матерiальне втiлення, залежно вiд формально-типологiчних ознак об'єкта культурної спадщини, що є носiєм цiєї пам'ятi:

- у будинках (будiвлях) адмiнiстративного, громадсько-полiтичного, вiйськового, наукового, культурно-освiтнього, релiгiйного, житлового й iнших призначень - у мiсцi розташування, матерiально-технiчнiй структурi об'єкта (матерiалах i конструкцiях, розпланувально-просторовiй композицiї, оздобленнi та декорi, iнтер'єрi, обладнаннi та устаткуваннi, рухомих предметах, пов'язаних iз нерухомими об'єктами культурної спадщини (особистi речi, що належали вiдомим особам тощо);
- у похованнях та некрополях (братських та одиночних могилах, кладовищах, цвинтарях тощо) - у мiсцi розташування, формi, матерiальнiй структурi об'єкта, (похованнях та надмогильних спорудах (склепи, надмогильнi пам'ятники, надмогильнi плити тощо);
- у монументальних творах (монументах, пам'ятниках, пам'ятних знаках тощо) - у матерiально-технiчнiй структурi та формi (скульптурах, зображеннях, написах, що мiстять iсторичну iнформацiю), мiсцi розташування (у випадках, коли пам'ятку встановлено на мiсцi iсторичної подiї, безпосередньо пов'язаної з ним);
- у визначних мiсцях, до яких належать поля битв, мiсця бойових дiй, мiсця розташування концтаборiв, мiсця розстрiлiв та масових поховань жертв фашизму, полiтичних репресiй, депортацiй та голодоморiв - у мiсцi розташування (визначенiй певними межами територiї визначного мiсця) або, за наявностi, у матерiально-технiчнiй структурi (залишках iнженерно-фортифiкацiйних споруд, вiйськової технiки, похованнях, пам'ятних знаках, що знаходяться у локалiзованих межах територiй);
- в об'єктах природи (природнi територiї, що мають iсторичну цiннiсть, дерева, посадженi видатними особами тощо) - у мiсцi розташування та матерiальнiй структурi об'єкта.


2.4. Предмет охорони об'єкта культурної спадщини - пам'ятки iсторiї визначається на пiдставi наступних наявних ознак:
- документальнi свiдчення (iсторичнi джерела, лiтературнi твори видатних авторiв) про важливi iсторичнi подiї або життя та дiяльнiсть вiдомих осiб, що знайшли своє матерiальне вiдображення у пам'ятцi (окремi її частини, графiчнi, iконографiчнi матерiали, елементи оздоблення або декору, архiтектурнi елементи, що є носiями важливої iсторичної iнформацiї), або рухомих об'єктах, безпосередньо пов'язаних iз нею;
- важлива iсторична iнформацiя про подiї, етапи розвитку держави та суспiльства, життя та дiяльнiсть вiдомих осiб, яка вiдбита або зафiксована (написи, зображення та iн.) у пам'ятках (пам'ятниках, пам'ятних знаках, надгробках тощо);
- безпосередньо пов'язанi з пам'яткою визначнi iсторичнi подiї, дiяльнiсть державних, мунiципальних, наукових, освiтнiх, культурних установ, що внесли значний доробок у становлення державностi, розвиток науки та культури країни чи певного регiону, якi вiдображенi або зафiксованi пам'яткою, окремими її частинами або рухомими об'єктами, що безпосередньо пов'язанi з нею;
- матерiальнi свiдчення (залишки бойової технiки, озброєння), пiдтвердженi iсторичними джерелами (документальне пiдтвердження факту та мiсця подiї) про важливi битви, героїзм воїнiв, що зберiгають мiсця бойових дiй, мiсця загибелi бойових кораблiв, вiйськово-iнженернi, фортифiкацiйнi споруди, пов'язанi з ними рухомi об'єкти;
- збереження об'єктами культурної спадщини (визначними мiсцями, некрополями, похованнями, пам'ятними знаками тощо) пам'ятi про визначнi iсторичнi подiї, видатних державних, громадських та iсторичних дiячiв, дiячiв науки, культури та мистецтва, загиблих воїнiв, жертв вiйни, полiтичних репресiй, голодоморiв.

При визначеннi предмета охорони об'єкта культурної спадщини слiд керуватися критерiями, затвердженими Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2001 р. № 1760 "Про затвердження Порядку визначення категорiй пам'яток для занесення об'єктiв культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України".

2.5. Визначений предмет охорони має бути зазначений в облiковiй картцi та паспортi об'єкта культурної спадщини, якi заповнюються вiдповiдно до форм облiкової картки об'єкта культурної спадщини та паспорта об'єкта культурної спадщини, затверджених спільним наказом Мiнiстерства культури i мистецтв України та Державного комiтету з будiвництва та архiтектури України вiд 13 травня 2004 р. № 925/104, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 3 червня 2004 р. за № 693/9292.

2.6. В облiковiй картцi у тематичному полi 6 "Стислий опис об'єкта" у кiнцi графи "Характеристика об'єкта" вказується тiльки наявнiсть або вiдсутнiсть предмета охорони об'єкта культурної спадщини.

2.7. У паспортi вiдомостi про предмет охорони записуються у кiлькох тематичних полях вiдповiдно до специфiки пам'ятки iсторiї як об'єкта культурної спадщини.

У тематичному полi 10 "Історичнi данi про об'єкт" вказуються: причини, характер i хронологiя утворення (виникнення) та змiн об'єкта. Крiм того, тут подається коротка характеристика важливих iсторичних подiй, життя та дiяльностi вiдомих осiб, у зв'язку з якими об'єкт набуває iсторичної та культурної цiнностi як пам'ятка.

Пiдсумкове визначення предмета охорони об'єкта культурної спадщини вказується у тематичному полi 14 "Оцiнка антропологiчної, археологiчної, естетичної, етнографiчної, iсторичної, мистецької, наукової чи художньої цiнностi об'єкта". Тут мають мiститися результати оцiнки iсторичної та наукової цiнностi об'єкта з повним перелiком тих якостей об'єкта, якi вiдповiдають конкретним критерiям, встановленим Порядком визначення категорiй пам'яток для занесення об'єктiв культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2001 р. N 1760, i завдяки яким об'єкт набуває iсторичної та культурної цiнностi як пам'ятка.

3. Основні критерії визначення предмета охорони та історичної цінності об'єкта культурної спадщини (пам'ятки історії)
3.1. Пiд час визначення предмета охорони пам'ятки iсторiї слiд враховувати такi чинники, як iсторична, культурна, наукова, iнша цiннiсть пам'ятки та важливiсть iсторичної подiї або особистостi, її роль та значення (як позитивне, так i негативне) в iсторичному процесi, а також безпосереднiй взаємозв'язок iсторичної подiї або особистостi з конкретною пам'яткою. Пам'ятки iсторiї повиннi давати уявлення про характер iсторичних подiй, що вiдбувалися на теренах України у рiзнi iсторичнi епохи, вiдбивати основнi перiоди державного, соцiально-полiтичного, економiчного, наукового та культурного розвитку країни. Роль iсторичної особистостi визначається лише вiдповiдно до її внеску у державний, соцiальний, економiчний, науковий чи культурний розвиток країни, певного регiону чи населеного пункту. На визначення iсторичної ролi особистостi не повиннi впливати її полiтичнi або релiгiйнi переконання, соцiальна та нацiональна належнiсть.

Слiд уникати оцiнок iсторичних подiй та дiячiв, що базуються на суб'єктивних поглядах певних полiтичних партiй, соцiальних груп або окремих осiб. Головними принципами визначення iсторичної цiнностi пам'ятки повиннi бути неупереджений, деполiтизований та деiдеологiзований науковий пiдхiд, об'єктивне висвiтлення та вiрогiдна iнтерпретацiя iсторичних фактiв та подiй. Це дозволить уникнути однобiчного, суб'єктивного пiдходу у визначеннi предмета охорони iсторичних об'єктiв культурної спадщини.

3.2. Пiд час визначення iсторичної цiнностi об'єкта культурної спад-щини слiд застосовувати до кожного окремого об'єкта комплексний пiдхiд, враховуючи специфiчнi особливостi кожного рiзновиду пам'яток iсторiї - вiковi (хронологiчнi), iсторичнi, в контекстi значення подiї чи вiдомої особи в iсторiї країни, певного регiону чи населеного пункту. Застосування лише вiкового (хронологiчного) принципу визначення iсторичної цiнностi пам'яток, за яким до Державного реєстру нерухомих пам'яток України вносяться лише тi об'єкти, створення яких чи перебiг подiй, пов'язаних iз ними, вiдокремленi вiд сьогодення певним промiжком часу, не враховує таких чинникiв, як значення iсторичної подiї чи дiяльностi окремої особи.

3.3. Історична цiннiсть пам'ятки (наявнiсть предмета охорони) передбачає збереження мiсця розташування та матерiальної структури об'єкта (будинку, будiвлi, споруди), незалежно вiд його архiтектурної, художньої, естетичної та iншої культурної цiнностi.

3.4. Важливим чинником у визначеннi iсторико-культурної цiнностi пам'ятки є також її автентичнiсть, тобто збереження нею своєї форми, матерiально-технiчної структури, iсторичних нашарувань та ролi у навколишньому середовищi.

Сучаснi копiї iснуючих пам'яток або споруд (витворiв), створених за старовинними проектами чи науковими реконструкцiями, масовi тиражованi копiї, виготовленi з нетривких матерiалiв, на низькому художньому рiвнi, або твори монументального мистецтва, що виконували виключно iдеологiчнi функцiї, за вiдсутнiстю предмета охорони не належать до iсторичних об'єктiв культурної спадщини та не пiдлягають державнiй реєстрацiї.

4. Різновиди пам'яток історії як об'єктів культурної спадщини
4.1. Пам'ятки iсторiї, залежно вiд характеру iсторичних подiй та процесiв, якi вони вiдображають, подiляються на такi рiзновиди:
- пам'ятки державно-суспiльного устрою;
- пам'ятки нацiонально-визвольних, революцiйних та соцiальних рухiв;
- пам'ятки воєнної та вiйськової iсторiї;
- пам'ятки науки, освiти та культури;
- пам'ятки церковного та релiгiйного життя.

4.2.1. До пам'яток державно-суспiльного устрою належать:
- споруди, комплекси (замки, князiвськi резиденцiї, палаци та iн.) - центри вiйськової та цивiльної влади доби феодалiзму (XI-XVI ст.);
- адмiнiстративнi споруди, пам'ятнi мiсця, пов'язанi з iсторiєю козацтва XVI-XVIII ст. - мiсця Запорiзьких ciчей, дислокацiї полкiв, сотень, куренiв, полковi, сотеннi канцелярiї;
- будiвлi, пов'язанi з iсторiєю мiського самоврядування, що iснувало в Українi у XV-XVIII ст., пiсля надання українським мiстам магдебурзького права (магiстрати, ратушi, суди, купецькi об'єднання, цехи та iн.);
- будинки та примiщення, в яких розмiщувалися думи, дворянськi та купецькi зiбрання, банки, торговельнi та фiнансовi бiржi, що виникли та функцiонували пiд час становлення в Українi у XIX - на початку XX ст. капiталiстичного способу виробництва;
- будiвлi, пов'язанi з життям та дiяльнiстю видатних державних та громадських дiячiв (будинки, окремi квартири, робочi кабiнети та iн.);
- пам'ятники, пам'ятнi знаки, встановленi на честь певних iсторичних подiй, що несуть iсторичну iнформацiю (пам'ятнi хрести на честь скасування крiпацтва, учасникам визвольних змагань тощо);
- поховання (могили та надмогильнi споруди) видатних державних та громадських дiячiв;
- мiсця поховань жертв полiтичних репресiй, депортацiй та голодоморiв.

4.2.2. До пам'яток нацiонально-визвольних революцiйних та соцiальних рухiв належать:
- пам'ятки, що вiдображають боротьбу українського народу за нацiональне визволення у XVI - на початку XX ст. (козацькi та селянськi повстання, рухи опришкiв, гайдамакiв, "Колiївщина", участь населення України у польських повстаннях 1830-1831 та 1863-1864 рр.);
- пам'ятки, присвяченi подiям Визвольної вiйни середини XVII ст. (мiсця перебування селянсько-козацьких вiйськ пiд керiвництвом Б. Хмельницького та його найближчих прибiчникiв, мiсця окремих битв). В основному, це комплекснi пам'ятки, як правило, архiтектури, вiйськової iсторiї, соцiальних та нацiонально-визвольних рухiв;
- пам'ятки, пов'язанi з дiяльнiстю масонських лож та рухом декабристiв в Українi наприкiнцi XVIII - у першiй половинi XIX ст.;
- пам'ятки, пов'язанi з дiяльнiстю Кирило-Мефодiївського братства, громад, народницьких i революцiйних партiй та органiзацiй у другiй половинi XIX - на початку XX ст.;
- будiвлi, в яких вiдбувалися конкретнi iсторичнi подiї - засiдання страйкових комiтетiв, установчi з'їзди партiй та профспiлкових органiзацiй тощо;
- споруди та визначнi мiсця, пов'язанi з революцiйними подiями та нацiонально-визвольними змаганнями в Українi перiоду 1917-1921 рр.;
- споруди та визначнi мiсця, пов'язанi з дисидентськими рухами (нацiональними, правозахисними та iн.) в Українi у 60-80-х рр. XX ст.;
- поховання активних учасникiв нацiонально-визвольних, революцiйних, соцiальних та громадсько-полiтичних рухiв.

4.2.3. До пам'яток воєнної та вiйськової iсторiї належать:
- вiйськово-iнженернi споруди, укрiпленi лiнiї, вали, редути, залишки фортець та iнших фортифiкацiйних споруд;
- поля битв.

Окремо слiд видiляти пам'ятки, пов'язанi з подiями другої свiтової вiйни:
- вiйськово-iнженернi споруди (окопи, доти, дзоти та iн.), залишки оборонних споруд, укрiплених районiв;
- споруди (мiсця), де розмiщувалися штаби та команднi пункти вiйськових формувань;
- споруди, мiсця (штаби пiдпiльних органiзацiй та груп, пiдпiльнi друкарнi, конспiративнi квартири), пов'язанi з патрiотичним рухом опору, партизанським рухом, Українською повстанською ар-мiєю;
- визначнi мiсця, пов'язанi з дiяльнiстю керiвникiв та активних учасникiв партизанського та пiдпiльного рухiв;
- мiсця розташування концтаборiв;
- обелiски, монументи та меморiали на честь визначних подiй вiйни, вiйськових дiячiв;
- мiсця поховань загиблих воїнiв, партизанiв, пiдпiльникiв, мирних жителiв, вiйськовополонених, мiсця їх масових страт.

4.2.4. До пам'яток науки, освiти та культури належать:
- навчальнi заклади, житловi будинки, садиби, квартири в житлових будинках, кабiнети в службових примiщеннях, лiкувальнi заклади (iнститути, клiнiки, лабораторiї), що зберiгають свiдчення наукової i творчої дiяльностi видатних дiячiв науки, культури i мистецтва;
- адмiнiстративнi, житловi будинки, пов'язанi з визначними науковими та культурними подiями (науковими з'їздами тощо);
- будiвлi, в яких мiстилися науковi та культурно-мистецькi установи, якi зробили значний внесок у розвиток вiтчизняної та свiтової науки i культури;
- науковi, освiтнi, навчальнi та культурно-освiтнi заклади (унiверситети, iнститути, лiцеї, пансiони, бурси, семiнарiї, гiмназiї, училища, школи тощо), пов'язанi з iменами визначних вчених, громадських дiячiв, якi здобули в них освiту;
- поховання (могили та надмогильнi споруди) видатних дiячiв науки, освiти та культури.

4.2.5. До пам'яток релiгiйного та церковного життя належать:
- культовi споруди (комплекси, ансамблi), будiвлi, будинки та iн., пов'язанi з визначними подiями церковно-релiгiйного життя, дiяльнiстю братств та окремих релiгiйних дiячiв;
- навчально-освiтнi заклади (академiї, бурси, семiнарiї, училища, школи тощо), пов'язанi з iменами визначних релiгiйних та церковних дiячiв, якi викладали або навчалися в них;
- пам'ятники, пам'ятнi знаки встановленi на честь визначних подiй церковно-релiгiйного життя, церковних та релiгiйних дiячiв;
поховання (могили та надмогильнi споруди) видатних релiгiйних та церковних дiячiв.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ

1 Закон України "Про охорону культурної спадщини" вiд 8 червня 2000 року № 1805-III
2 Закон України "Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктiв культурної спадщини на 2004-2010 роки" вiд 20 квiтня 2004 р. № 1692-IV
3 Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку визначення категорiй пам'яток для занесення об'єктiв культурної спадщини до державного реєстру нерухомих пам'яток України" вiд 27 грудня 2001 р. № 1760
4 Наказ Мiнiстерства культури i мистецтв України та Державного комiтету України з будiвництва та архiтектури Про затвердження форм облiкової картки та паспорта об'єкта культурної спадщини вiд 13.05.2004 № 295/104
5 Методичнi рекомендацiї щодо заповнення облiкової картки об'єкта культурної спадщини та паспорта об'єкта культурної спадщини, схваленi наказом Державної служби охорони культурної спадщини вiд 03.06. 2004 р. № 11
6 Актуальнi питання виявлення i дослiдження пам'яток iсторiї та культури (на матерiалах Зводу пам'яток iсторiї та культури України). - НАН України Інститут iсторiї України. - Частина перша. - К., 1999. - 303 с.
7 Актуальнi питання виявлення i дослiдження пам'яток iсторiї та культури (на матерiалах Зводу пам'яток iсторiї та культури України). - НАН України Інститут iсторiї України. - Частина друга. - К., 1999. - 255 с.
8 Методичнi рекомендацiї по пiдготовцi матерiалiв Зводу пам'яток iсторiї та культури України. - К., 1993. - 112 с.
9 Пiскова Е. М., Федорова Л. Д. Сучасна класифiкацiя пам'яток iсторiї // Пам'ятки iсторiї та культури України: Каталог-довiдник. Зошит I: Пам'ятки iсторiї та культури України: дослiдження та збереження. - К., 2005. - С. 149-174
10 Типовi статтi для Зводу пам'яток iсторiї та культури України // Головна редакцiя Зводу пам'яток iсторiї та культури України. - К., 1994. - 178 с.
11 Указания по подготовке материалов свода памятников истории и культуры СССР (Проект). - М., 1985. - 98 с.