Серпень 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Погода
 
АРХІТЕКТУРА
Дослідження
Реставрація
Публіцистика
Архітектори
 
МИСТЕЦТВО
Дослідження
Публіцистика
Митці
 
ІСТОРІЯ
Дослідження
Публіцистика
Історичні постаті
Геральдика
 
ЗАКОНОДАВСТВО
Закони
Міжнародні документи
 Підзаконні акти
укази і розпорядження
Президента України
постанови Верховної
Ради України
постанови Кабінету
Міністрів України
акти Мінкультури
акти інших органів
 
КРАЄЗНАВСТВО
Заповідники
Регіони
 
РЕЄСТРИ
 



краєзнавство / регіони


В.В.Вечерський

ЧЕРНІГІВЩИНА

Спаський собор. ХІ ст.Область розташована на північному сході України, межуючи з Білорусією і Росією. Від Києва до Чернігова 140 кілометрів. Чернігівщина належить до iсторичного регiону Пiвнiчного Лiвобережжя чи Гетьманщини, який у давнину ще називався Сiверщиною. Це - область найдавнiшого хлiборобського розселення з найстародавнiшими мiстами Черніговом, Новгородом-Сіверським, Любечем, Ніжином, Прилуками, Сосницею... В епоху Київської Русі Чернігів був суперником Києва, а Москва була заснована як мисливський замок на північно-східних кордонах Чернігівського князівства. У ХІІ столітті з Чернігівського князівства виділилось Новгород-Сіверське. П'ятницька церква.ХІІ-ХІІІст.Після монголо-татарського спустошення, протягом XV-XVІ століть тривала запекла боротьба за ці землі між Московським царством і Литовсько-Польською державою. У XVII - XVIII столiттях Чернігівщина була осередком українського державного життя, центром так званої Гетьманщини. Вiдтак культурна спадщина представлена тут унiкальними спорудами Княжої доби, найдовершенiшими архiтектурними витворами українського вiдродження i бароко XVII - XVIII столiть, палацовими і парковими комплексами та цивiльною забудовою епохи класицизму. На державному облiку в областi перебуває 217 пам'яток архiтектури й мiстобудування, з яких 171 - національного значення. Вiдомо понад 160 нововиявлених пам'яток. 15 міст і селищ міського типу включенi до ''Списку iсторичних мiст i селищ України''. Це Батурин, Борзна, Iчня, Качанiвка, Козелець, Короп, Любеч, Нiжин, Новгород-Сiверський, Остер, Прилуки, Седнiв, Сосниця, Тростянець, Чернiгiв. На базi комплексiв архiтектурно-мiстобудiвної спадщини в областi створено чотири заповiдника. Є чимало музеїв, у фондах та експозиціях яких представлено унікальні культурні цінності. Область приваблює ще й тим, що вона слабо урбанізована і мало індустріалізована, а отже - зберегла чудове природне довкілля, не спотворене сучасною цивілізацією.

Чернігів належить до найстародавніших міст України-Русі. Йому понад 1300 років, як визначили археологи. Великий український історик і політичний діяч Михайло Грушевський називав Чернігів ''нашою українською Равеною'', порівнюючи з славетним італійським містом, яке зберегло найцінніші пам'ятки Раннього Середньовіччя. Він пророче зазначав: ''Тут поховані секрети старої України і зародки України нової''. З усіх міст України і Росії Чернігів зберіг найбільше давньоруських пам'яток, а ще й неповторний ландшафт - зелені пагорби високого правого берега річки Десни, увінчані стрімкими силуетами храмів і веж. Завдяки цьому місто набуває зараз значення містобудівної пам'ятки всесвітнього значення. Нині йде підготовка необхідних документів до включення Чернігова до ''Списку всесвітньої культурної спадщини'' ЮНЕСКО.

Борисоглібський собор. поч. ХІІ ст.Національний iсторико-архiтектурний заповiдник ''Чернiгiв стародавній'' створено постановою Ради Мiнiстрiв України вiд 20 лютого 1967 року як фiлiю Державного архiтектурно-iсторичного заповiдника "Софiйський музей" у Києві з передачею цій філії 11 пам'яток архiтектури Чернiгова ХI - ХIХ столiть. Наступною постановою, вiд 22 червня 1978 року, створено самостiйний заповiдник, якому передано весь комплекс княжого Дитинця зі Спасо-Преображенським та Борисоглібським соборами (ХI - ХII ст.), Колегiумом, будинком Мазепи, а також Катерининську i П'ятницьку церкви, Єлецький i Троїцький монастирi, комплекс Iллiнських(Антонiєвих) печер (ХI - XVII столiть), курган "Чорна могила" й курганний могильникна Болдиних горах (всього 34 пам'ятки). Заповідник охоплює найцiннiшi терени iсторичного середмiстя. У його фондах зберігається близько 70 тисяч експонатів, що становлять основу постiйних i тимчасових експозицiй. Статус національного заповіднику надано Указом Президента України від 29.12.98 р. Зараз Заповідник пiдпорядкований Управлiнню містобудування і архiтектури Чернiгiвської облдержадмiнiстрацiї.
(вул. К.Маркса, 1. тел. 7-01-45).

Чернігівський обласний історичний музей ім. В.В.Тарновського є одним з найстаріших в Україні. Заснований 1896 р. відомим колекціонером і меценатом В.В.Тарновським і переданий ним у дар місту. Зараз у фондах музею понад 150 тисяч пам'яток матеріальної культури, серед яких найціннішими є витвори українського золотарства XVII - XVIII століть, стародруки та археологічні колекції. Міститься в колишньому будинку губернатора - пам'ятці архітектури початку ХІХ століття. Музей має в своєму складі на правах окремого відділу Музей народного декоративно-прикладного мистецтва Чернігівщини, який міститься у Катерининській церкві початку XVIII століття і має чи не найбільшу в Україні колекцію рушників.
(вул. Горького, 4. тел. 7-26-50)

Чернігівський художній музей має унікальну збірку творів українського мистецтва XVII - XVIII століть, а також роботи західноєвропейських і російських майстрів.
(вул. Горького,64. тел. 7-28-51)

Літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського створений 1935 року в садибі, де протягом 1898-1913 років жив і працював видатний український письменник.
(вул. Коцюбинського, 3. тел. 4-04-59)

За 25 кілометрів від Чернігова на річці Снов лежить селище Седнів - улюблене місце українських митців. Тут розташований Будинок творчості Національної спілки художників України. Це старовинне містечко колись належало відомій українській старшинській родині Лизогубів, від яких тут збереглася садиба з чудовим парком, альтанкою поета Л.Глібова, кам'яницею та мурованою Воскресенською церквою (обидві - XVII століття). Седнів неодноразово малював Т.Шевченко. На садибі збереглася старезна ''Шевченкова липа'', якій понад 600 років.

Вхід до Антонієвих печер.Серед історичних міст Чернігівщини перше місце, після Чернігова, по праву належить Новгороду-Сіверському, який мальовниче розташований на високому правому березі річки Десни за 180 кілометрів від обласного центру. Тут діє Державний iсторико-культурний музей-заповiдник "Слово о полку Iгоревiм". Його створено рiшенням Чернiгiвського облвиконкому вiд 27 серпня 1990 року на базi Новгород-Сiверської фiлiї Чернiгiвського архiтектурно-iсторичного заповiдника та Новгород-Сiверського краєзнавчого музею на основi архiтектурного ансамблю Спасо-Преображенського монастиря, Замкової гори та кiлькох архiтектурих пам'яток iсторичного середмiстя. Головний осередок заповідника мiстився в монастирi, де було розгорнуто кiлька постiйних та тимчасових експозицiй. Після передання в 1999 році з ініціативи Президента України Л.Д.Кучми Спасо-Преображенського монастиря Українській Православній Церкві заповідник втратив частину експозиційних площ, проте відновилася 900-річна діяльність одного з найстародавніших в Україні монастирів. Заповідник пiдпорядкований Управлiнню культури Чернiгiвської облдержадмiнiстрацiї.
(вул. Пушкіна, 1. тел. 2-11-39)

На півдорозі між Черніговом і Новгородом-Сіверським варто спинитися в місті Сосниці - на батьківщині всесвітньовідомого українського кінорежисера Олександра Довженка. На його батьківській садибі з 1960 року діє Літературно-меморіальний музей О.Довженка. (2-й пров. Довженка, 2. тел. 2-15-90)

Містечко Батурин лежить на міжнародному автошляху Київ-Москва за 170 кілометрів від Чернігова і 190 кілометрів від Києва. Тут діє Державний iсторико-культурний заповiдник "Гетьманська столиця". Створено його постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 червня 1993 року на базi нерухомих пам'яток iсторiї та культури міста, яке з другої половини XVII столiття до 1708 року було столицею Гетьманщини, та його околиць, iз включенням мiсцевого iсторико-краєзнавчого музею, який міститься в будинку Генерального судді В.Кочубея початку XVIII століття. У Батурині зберігся палац останнього гетьмана України К.Розумовського та його ж Воскресенська церква-усипальниця. Заповідник пiдпорядкований Управлiнню культури Чернiгiвської облдержадмiнiстрацiї.
(вул. Леніна, 74. тел. 4-84-37)

В Ічнянському районі є селище Качанівка, здавна відоме як місце, де творили видатні українські, російські письменники, художники, композитори, історики - Т.Шевченко, М.Гоголь, М.Глінка, І.Рєпін, В.Штернберг, Д.Яворницький та інші. Зараз це - Державний iсторико-культурний заповiдник "Качанiвка", створений постановою Ради Мiнiстрiв України вiд 24 листопада 1981 року на базi парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва (XVIII - XIX ст.) та палацового комплексу меценатiв Тарновських (XVIII - XIX ст.). Площа близько 500 га. З 1984 року реставрується. Перебуває в загальнодержавнiй власностi й пiдпорядкований Мiнiстерству культури i мистецтв України.
(Ічнянський р-н, с. Качанівка. Тел. 2-41-15)

Курган "Чорна Могила" - пам'ятка археології. Х ст.Недалеко від Качанівки є ще два паркові ансамблі - у селах Сокиринцях і Тростянці. У Сокиринцях зберігся палац родини Галаганів початку XІХ століття, а також чудовий ландшафтний парк з озерами, парковими спорудами і скульптурами. У цьму ж селі - могила найвідомішого з українських кобзарів - Остапа Вересая (1803-1890). У Тростянці варто побувати в унікальному дендропарку площею 196 га, заснованому у ХІХ ст. І.М.Скоропадським - нащадком гетьмана України І.І.Скорпадського.

Якщо їхати з Києва до Чернігова залізницею, то майже на півдорозі буде місто Ніжин, відоме ще з давньоруських часів. Протягом XVII-XVIII століть це був один з найбільших в Україні центрів міжнародної торгівлі. Тут жило багато грецьких купців, пам'ятками про яких лишилися грецькі Всіхсвятська і Миколаївська церкви. У ХІХ столітті тут в Гімназії вищих наук здобули освіту М.Гоголь, Є.Гребінка та багато інших видатних людей України і Росії. У місті збереглося багато пам'яток архітектури XVII - ХІХ століть, найперший у колишній Російській імперії пам'ятник М.Гоголю (1881 року), діє Краєзнавчий музей.

Прилуки розташовані за 170 кілометрів від Чернігова на річці Удаї. Тут збереглося кілька архітектурних пам'яток XVIII-ХІХ століть, серед яких найунікальнішою є так звана Полкова скарбниця або Арсенал Галагана - невеличка мурована споруда початку XVІІІ століття, яка зараз стала логотипом прилуцьких цигарок. За 10 кілометрів на північ від міста, серед густих лісів лежить славнозвісний Густинський монастир - одна з найромантичніх пам'яток доби Гетьманщини, яку Т.Шевченко захоплено порівнював з відомим у Франції ''Сент-Клерським аббатством''. Фундатором збережених донині мурованих монастирських храмів був гетьман І.Самойлович. У цьому монастирі творився один з найвідоміших українських літописів, який так і називається - Густинським. Монастир був закритий радянською владою і довго стояв занедбаним. Тепер тут відроджено жіночий монастир і реставровано основні споруди.

Катерининська церква. ХVІІІ ст. (Музей декоративно-прикладного мистецтва).Їдучи з Києва до Чернігова неможливо оминути старовинне містечко Козелець і село Лемеші. Ці населені пункти зіграли ключову роль в історії України і Росії XVIII століття. У Лемешах в родині козака Григорія Розума народилися сини Олексій і Кирило. Перший з них став графом Російської імперії, генерал-фельдмаршалом, а головне - законним чоловіком імператриці Єлизавети Петрівни. Молодший брат Кирило Розумовський теж став і графом, і генерал-фельдмаршалом, а до того ж президентом Імператорської академії наук і останнім гетьманом України, при якому багатостраждальна Гетьманщина досягла економічного добробуту, розквіту культури, науки, освіти. Пам'ятками про це є Трьохсвятительська церква у Лемешах, збудована Розумовськими 1755 року над могилою свого батька, та величний собор Рідзва Богородиці з дзвіницею в Козельці, зведений у 1752-1763 роках як знак вдячності Всевишньому за прихильність до роду Розумовських. У цьому соборі дивом зберігся дерев'яний іконостас, виконаний за проектом славетного петербурзького придворного архітектора В.Растреллі.

Чернігівська земля надзвичайно багата пам'ятками історії та культури, визначними місцями і природними красотами, тож нею можна мандрувати довго і з великим задоволенням.