Лютий 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



інститут /діяльність



Мергелева гряда.


Загальний вид Мергелевої грядиКомплексну археологічну пам'ятку "Мергелеві гряда" було виявлено у 2004 році В.А. Парамоновим, керівником клубу Любителів археології при Алчевській міській адміністрації. За візуальними спостереженнями вона складається із залишків кам'яних споруд загальною площею 1,3 квадратних кілометра та чотирьох великих і трьох маленьких земляних та кам'яних насипів (курганів), оточених рештками кам'яної стіни.
У червні - серпні 2005 року було здійснено попередні, розвідкові археологічні розкопки пам'ятки. Була виконана інструментальна геодезична зйомка пам'ятки та розпочаті розкопи одного з курганів. Дослідження показали, що загалом давня споруда мала грандіозні розміри і була збудована із застосуванням досить складних будівельних технологій.
Розкопки кургануБудівлі комплексу функціонували для різних племен цього регіону впродовж кількох тисяч років як святилища та поховальні споруди. За попередніми даними пам'ятка датується IV - II тис. до Р.Х., тобто належить до періодів пізнього енеоліту - доби бронзи. Цей час в історії населення Східної Європи не залишив по собі писемних свідчень, тому археологічні дослідження є єдиним джерелом для формування знань про історичну долю та культуру індоєвропейської мовної спільноти, а також процеси виділення з неї індо-аріїв.
Розкопки кургануЗа розмірами площі, кількістю та складністю кам'яних будівель сакрального характеру комплекс "Мергелева гряда" не має аналогів серед пам'яток цього часу стародавньої Східної Європи і може вважатися значним надбанням культурної спадщини України. Подальше її наукове вивчення значно розширить наші знання про найдавніші періоди історії та культуру індоєвропейських народів не тільки регіону Донбасу, але і всієї Східної Європи. Музеєфікація дозволить поставити її в ряд видатних пам'яток світової культурної спадщини.
Розріз кам'яної стіниНа пам'ятку був складений паспорт пам'ятки археології та переданий Луганській обласній інспекції з охорони пам'яток культурної спадщини з пропозиціями взяти цей ново виявлений об'єкт на облік в якості пам'ятки археології місцевого значення та висунути цю пам'ятку на здобуття статусу пам'ятки національного значення.


Заступник директора інституту  
Доктор історичних наук В.І.КЛОЧКО

Розріз кам'яної стіниПоховання доби бронзи
Поховання доби бронзиПоховання доби бронзи

Поховання доби бронзи Поховання доби бронзи