Лютий 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



інститут /діяльність

План-схема розташування провалів та підземних споруд на території Печерського АрсеналуВлітку 2005 р. на запрошення керівництва Інституту археології НАН України співробітниками відділу охорони археологічної спадщини було здійснено попереднє спелео-археологічне обстеження території культурного комплексу "Мистецький Арсенал". Метою обстеження було визначення наявності та обсягів стародавніх підземних споруд на території комплексу, перспектив їх подальшого вивчення та використання.
Як відомо, споруду Печерського Арсеналу було збудовано в 1784-1803 рр. за проектом І.Мілера на місці Вознесенського жіночого монастиря XVII ст. на території, що прилягала до західної ділянки оборонного валу Старої Печерської фортеці початку XVIII ст., поміж її Успенським та Петровським бастіонами.
Один з провалів монастирських льохівПід час досліджень на території культурного комплексу "Мистецький Арсенал" вдалося виявити 14 об'єктів (підземних споруд та провалів), що мають стародавнє походження.
У кількох випадках визначення та датування об'єктів не складає труднощів: об'єкти №№ 4, 5, 6 - є підвальними приміщеннями Арсеналу, збудованими наприкінці XVIII ст., об'єкт № 8 - фортифікаційною сортією того ж часу. Важко інтерпретувати підземну споруду № 10, яка може бути як рештками господарського льоху ХІХ-ХХ ст., так і конструктивною частиною оборонної системи Печерської цитаделі XVIII ст.
Ще важче визначати підземелля, які простежені лише за провалами та просіданнями грунту:

  

Вхід до підземної потерни-сортії у насипу валуймовірно, що об'єкти №№ 1 та 9 можуть бути рештками системи контрмінних галерей XVIII ст., які оперізували укріплення Печерської цитаделі з зовнішнього боку. Ці споруди мали вигляд розгалужених підземних галерей, прокладених на глибині від 4 до 6 м від сучасної поверхні та, як правило, були обкладені деревиною або цеглою;

  

Інтер'єр підземної потерни-сортіїз іншого боку об'єкти №№ 2, 3, 7, 11-14 навряд чи були пов'язані з фортифікацією, оскільки знаходились у внутрішньому просторі, обмеженому укріпленнями. Можливо вони є залишками господарських льохів як часів існування фортеці, так і монастирських (XVI-XVII ст.). Такі споруди здебільшого мають вигляд розгалужених галерей, прокладених у материковому суглинку на глибині 6-7 м від сучасної поверхні та поєднаних з поверхнею вертикальними вхідними шахтами.



Підвальне приміщення Печерського Арсеналу
Провал на місці господарського льоху