Лютий 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



інститут /діяльність


Науково-дослідний інститут
пам'яткоохоронних досліджень


НДІ пам'яткоохоронних досліджень Міністерства культури і туризму України створений у 1995 році і на сьогодні проводить наукову, науково-організаційну та науково-технічну діяльність, має всі умови для підвищення ефективності наукових досліджень і використання їх результатів у сфері охорони культурної спадщини.
Найпомітнішим напрямом в діяльності інституту є інформатизація гуманітарної сфери в частині теоретичних досліджень та практичних розробок.
Співробітниками інституту здійснюються наукові розробки по методичному і правовому забезпеченню сфери охорони культурної спадщини. Зокрема, фахівцями інституту виконані наступні теоретичні дослідження та методичні рекомендації:

 

порядок виявлення та обліку об'єктів нерухомої культурної спадщини; положення про історичне населене місце, порядок обліку та передачі рухомих предметів, знайдених під час польових досліджень нерухомих об'єктів культурної спадщини до визначених у дозволі установ;

 

порядок виявлення та обліку об'єктів нерухомої культурної спадщини;

 

порядок накладання адміністративних та фінансових санкцій;

 

загальна концепція Методичної рекомендації до розроблення спеціальної науково-проектної документації щодо визначення меж та режимів використання зон охорони унікальних пам'яток;

 

методичні рекомендації з визначення охоронюваних археологічних територій;

 

методичні рекомендації до Державних норм проведення робіт з реставрації, консервації, реабілітації та музеєфікації пам'яток ( в частині музеєфікації об'єктів культурної спадщини);

 

проект нормативного акту порядку проектування, фінансування і здійснення комплексної реконструкції районів історичної забудови;

 

інвентаризація реєстру нерухомих пам'яток України: внесені уточнення та доповнення в частині переліку пам'яток археології та історії;

 

база даних Державного реєстру нерухомих пам'яток України;

 

2 й 3 версії програмного комплексу "Мислене древо";

 

база даних "Втрачені пам'ятки архітектурної спадщини України";

 

науково-електронна база даних "Спелеоархеологічні пам'ятки України" (1 етап);

 

наукове та організаційне забезпечення проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації та ремонту пам'яток, зокрема дослідження об'єктів культурної спадщини Національного заповідника "Хортиця" та "Херсонесу Таврійського";

 

науково-організаційне та методичне забезпечення проведення досліджень в зонах охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць та охоронюваних археологічних територіях.

НДІ пам'яткоохоронних досліджень виконує дослідження пам'яток археології, історії, монументального мистецтва, архітектури та містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтів, науки і техніки, складає історичні довідки та історико-містобудівні обґрунтування для об'єктів, які розташовані в історичних ареалах історичних населених місць України, в тому числі на території історико-культурних заповідників.
У 2005 році інститутом отримано 2 гранти від Міністерства науки на виконання наукових робіт: "Українська культурна спадщини за кордоном", "Озброєння та військова справа давнього населення України: 5000-900 р. до Р.Х". Підготовлені матеріали до "Програми збереження і використання замків України", "Програми збереження пам'яток дерев'яної сакральної архітектури України", створено "Програму науково-проектних, реставраційних і реабілітаційних робіт по консервації пам'яток археології, музеєфікації та відновленню пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорізького козацтва о. Хортиця".
У 2004 році НДІ пам'яткоохоронних досліджень виконувалися роботи з Національним заповідником "Хортиця", підставою для проведення яких був КЕКВ 2134 "Реставрація пам'яток культури, історії, архітектури". Договором передбачались науково-проектні, реставраційні та реабілітаційні роботи по збереженню та відновленню історичного ландшафту о. Хортиця, консервація пам'яток археології, музеєфікація та відновлення пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорізького козацтва.
Результатами виконання договору є:
1. Програма науково-проектних, реставраційних та реабілітаційних робіт по консервації пам'яток археології, музеєфікації та відновленню пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорозького козацтва.
2. Проекти музеєфікації та відновлення пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорозького козацтва о. Хортиця:

 

хортицького ретраншементу;

 

павільйону для демонстрації козацького човна "Чайка";

 

козацького зимівника;

 

замка Дмитра Вишневецького (о. Байда).

3. Проект по збереженню та відновленню історичного ландшафту о. Хортиця.
Всі вище зазначені роботи виконувались відповідно до частини 1.1. розділу VI Генерального плану Національного заповідника "Хортиця", затвердженого наказом Міністерства культури і мистецтв України № 302 від 13.05.2004 року та рішення Запорізької міської ради від 09.06.2004 року № 40 "Про затвердження генерального плану та вирішення питання оформлення права користування землею Національному заповіднику "Хортиця". Роботи виконані на високому професійному рівні, пройшли експертизу та отримали високу оцінку експертів. Перераховані роботи виконувались вперше, захищені авторськими правами і є підставою для продовження державних програм і робіт по відродженню о. Хортиця. Крім того, розділ VI "Перспективи розвитку заповідника" вище зазначеного Генерального плану Національного заповідника "Хортиця" та Програма науково-проектних, реставраційних та реабілітаційних робіт по консервації пам'яток археології, музеєфікації та відновленню пам'ятних місць, пов'язаних з історією запорозького козацтва, були підставами для розробки у 2005 році "Концепції Державної програми розвитку Національного заповідника "Хортиця" на 2006-2010 роки" та "Аналітичної записки щодо загального стану об'єктів культурної спадщини та перспектив розвитку Національного заповідника "Хортиця".
Діяльність інституту спрямована на практичне вирішення проблем, пов'язаних з дослідженням і охороною пам'яток, розробленням нормативних документів, які спрямовані на збереження та створення належних умов для використання об'єктів культурної спадщини.
В інституті працюють кваліфіковані виконавці - архітектори, археологи, історики мистецтва, які є науковими співробітниками, фахівцями в галузі охорони культурної спадщини. Вісім співробітників мають вчені ступіні.
Для виконання запропонованої роботи НДІ пам'яткоохоронних досліджень має сучасне науково-технічне забезпечення. Все вище зазначене є підставою для визнання НДІ пам'яткоохоронних досліджень провідною науковою установою по проведенню робіт, пов'язаних з відродженням о. Хортиця.