Лютий 2009
Нд Пн Вт Ср Чт Пт Сб
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

  Погода
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



інститут /діяльність


ОСНОВНІ НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ
НДІ ПАМ'ЯТКООХОРОННИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Сердюк О.М.

Науково-дослiдний iнститут пам'яткоохоронних дослiджень був створений у травнi 1995 року в структурi Мiнiстерства культури i мистецтв України з метою вдосконалення пам'яткоохоронної справи, впровадження сучасних методiв вивчення та дослiдження об'єктiв культурної спадщини. З 2004 року координацiю дiяльностi iнститу ту здiйснює Державна служба охорони культурної спадщини.
Територiальний пiдхiд є одним iз головних у збереженнi культурної спадщини, тому основним предметом охорони є: територiї iсторичних населених мiсць (мiст та сiл), садиб, садово-паркових комплексiв, охоронюваних археологiчних територiй, де об'єкти не вiдокремленi вiд традицiйного середовища, що включає всi типи та види пам'яток культурної спадщини. Тому до основних завдань iнституту належать науковi та науково-методологiчнi засади забезпечення територiальної форми збереження та охорони культурної спадщини у всьому комплексi її складових.

Основним напрямом наукової дiяльностi iнституту є здiйснення науково-дослiдної та науково-органiзацiйної роботи з метою забезпечення практичного вирiшення проблем охорони культурної спадщини, а саме:

  • здiйснення наукової, науково-дослiдної та науково-органiзацiйної дiяльностi в сферi охорони культурної спадщини;
  • здiйснення наукової та науково-технiчної експертизи, в тому числi щодо доцiльностi включення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України об'єктiв культурної спадщини;
  • нормативно-правове та методологiчне забезпечення сфери охорони культурної спадщини;
  • створення програм охорони та використання об'єктiв культурної спадщини, в тому числi iнвестицiйних проектiв з метою подальшого соцiально-економiчного та культурного розвитку регiонiв України;
  • розроблення методологiчних основ системного вивчення об'єктiв культурної спадщини та проведення комплексних дослiджень iсторико-культурної спадщини, в тому числi iнвентаризацiї та паспортизацiї;
  • формування системи комплексного монiторингу для всiх типiв тавидiв пам'яток, традицiйного середовища та охоронюваних археологiчних територiй;
  • виконання iнформацiйно-аналiтичних дослiджень у сферi охорони культурної спадщини;
  • створення комп'ютерного банку даних об'єктiв культурної спадщини, науково-органiзацiйне забезпечення створення Державного реєстру нерухомих пам'яток України;
  • науково-методичне та органiзацiйне забезпечення дослiджень та проведення робiт iз реабiлiтацiї, музеєфiкацiї, ремонту та пристосування пам'яток, в тому числi тих, що знаходяться в зонах руйнування та новобудов.

У процесi дiяльностi iнститут формує Фонд науково-облiкової документацiї на об'єкти культурної спадщини України, в тому числi бiблiотечний фонд, фотоархiв, що є науково-методичною базою установи.
Інститут здiйснює науково-органiзацiйне забезпечення дiяльностi Науково-методичної ради з охорони культурної спадщини. До цього кола питань належать проблеми методичного характеру, iнформацiйно-аналiтичного забезпечення дiяльностi секцiй ради, пiдготовка експертних висновкiв стосовно всiх типiв та видiв пам'яток нацiонального (мiсцевого) значення.
До своєї наукової та науково-органiзацiйної дiяльностi iнститут залучає багатьох провiдних вчених та спецiалiстiв, що працюють у сферi теоретичного та практичного збереження, вивчення i охорони пам'яток археологiї, iсторiї, архiтектури та мiстобудування садово-паркового мистецтва. Одним iз нових напрямiв його дiяльностi є опрацювання методологiчних проблем, пов'язаних з науковою i технiчною спадщиною України.
Спiвробiтники iнституту беруть участь у роботi Мiжнародної ради з охорони пам'яток та пам'ятних мiсць (ICOMOS), Комiсiї з охорони археологiчних дослiджень при Європейськiй унiї пра- та протоiсторикiв.

Мiжнароднi контакти iнституту пов'язанi з:

  • Комiсiєю з охорони археологiчних дослiджень при Європейськiй унiї пра- та протоiсторикiв;
  • Бiлоруським державним iнститутом проблем культури (м. Мiнськ, Бiлорусь);
  • Нацiональним центром дослiджень i документацiї iсторичних пам'яток (м. Варшава, Польща) у частинi обмiну науковою iнформацiєю та пiдготовкою спецiалiстiв з проблем дослiдження об'єктiв культурної спадщини.

З активiзацiєю мiжнародних зв'язкiв України зросла потреба в iнформацiї, яка б вiдповiдала свiтовим стандартам.
Науково-дослiдний iнститут пам'яткоохоронних дослiджень спiльно з фахiвцями Держкомстату iнiцiював розробку нової форми статистичних спостережень: "Звiт про нерухомi пам'ятки культурної спадщини" (робочий iндекс № 1-ОКС), на пiдставi якої планується отримувати бiльш детальну iнформацiю про наявнiсть та класифiкацiю об'єктiв культурної спадщини, стан їх збереженості, пам'яткоохороннi заходи, фiнансування сфери охорони культурної спадщини.
У Науково-дослiдному iнститутi пам'яткоохоронних дослiджень проводиться робота з вдосконалення та актуалiзацiї державних статистичних спостережень щодо об'єктiв культурної спадщини. Одним iз важливих напрямiв зазначеної роботи є пiдготовка звiтностi про нерухомi пам'ятки iсторiї та культури (форма № 1 - ОПІК), адже за 10 рокiв, протягом яких ця звiтнiсть не переглядалася, суттєво оновилася вiдповiдна нормативна база, виникли проблеми, що потребують детального вивчення.

Інститут опрацьовує нормативно-правову базу в сферi охорони культурної спадщини шляхом пiдготовки таких документiв:

  • Порядок виявлення та облiку об'єктiв нерухомої культурної спадщини;
  • Порядок проектування, фiнансування i здiйснення комплексної реконструкцiї районiв iсторичної забудови (спiльно з Держбудом України);
  • Порядок розроблення науково-проектної документацiї з визначення меж територiй та зон охорони пам'яток археологiї, а також режимiв їх використання;
  • Методичнi рекомендацiї до державних норм проведення робiт iз реставрацiї, консервацiї, реабiлiтацiї та музеєфiкацiї пам'яток;
  • Методичнi рекомендацiї щодо порядку проектування та спорудження об'єктiв монументального мистецтва;
  • Методичнi рекомендацiї з виявлення та облiку пам'яток науки i технiки.

Складенi програми наукових дослiджень, в тому числi опрацьованi критерiї вiдбору пам'яток, лiтературнi, графiчнi, архiвнi джерела щодо:

  • збереження i використання замкiв України;
  • збереження пам'яток дерев'яної сакральної архiтектури України;
  • розвитку Нацiонального заповiдника "Хортиця" на 2006-2010 роки.

Розпочато формування електронних баз даних:

  • Державного реєстру нерухомих пам'яток України в частинi археологiї, iсторiї, а також монументального мистецтва нацiонального та мiсцевого значення;
  • спелео-археологiчних пам'яток України (для внесення до Державного реєстру);
  • пам'яток садово-паркового мистецтва (для внесення до Державного реєстру);
  • державних (нацiональних) iсторико-культурних заповiдникiв України.

Позапланова дiяльнiсть iнституту спрямована на практичне вирiшення проблем, пов'язаних iз дослiдженням i охороною пам'яток, розробленням документiв щодо збереження та створення належних умов для використання об'єктiв культурної спадщини. З цiєю метою виконуються дослiдження пам'яток археологiї, iсторiї, монументального мистецтва, ландшафтiв, науки i технiки, складаються iсторичнi довiдки та готуються iсторико-мiстобудiвнi обґрунтування на об'єкти, що розташованi в iсторичних ареалах населених мiсць України, в тому числi на територiї iсторико-культурних заповiдникiв.
Інститут проводить позаплановi науковi дослiдження в рiзних регiонах України на договiрних засадах з мiсцевими адмiнiстрацiями, органами управлiння культурою та охороною пам'яток, працюючи з рiзними органiзацiями. Тематика робiт охоплює широке коло проблем: вiд розробки концептуальних матерiалiв з охорони та використання культурної спадщини iсторичних населених мiсць, охоронюваних археологiчних територiй до пiдготовки експертних висновкiв на проектну документацiю.
Одним iз напрямiв дiяльностi iнституту є виявлення об'єктiв культурної спадщини, їх опис i взяття пiд охорону, розроблення документацiї щодо органiзацiї зон охорони (пам'ятки iсторiї нацiонального значення: садиби В. I. Немировича-Данченка в селi Нескучному Великоновосiлкiвського району Донецької областi). Інститут здiйснює науковi дослiдження (в тому числi розвiдки та натурнi обстеження) пам'яток археологiї (Мергелевi пасма бiля с. Степанiвна Перевальського району Луганської областi, Нацiональний заповiдник "Херсонес Таврiйський", Нацiональний Києво-Печерський iсторико-культурний заповiдник, Шевченкiвський нацiональний заповiдник у м. Каневi, пам'ятка архiтектури ХІІІ столiття Старий Арсенал; об'єкти культурної спадщини Нацiонального iсторико-культурного заповiдника "Качанiвка"). Особлива увага придiляється охоронюваним археологiчним територiям, визначенню режимiв їх використання.
Інститутом виконано комплекс робiт по Нацiональному заповiднику "Хортиця", що включає: науково-проектнi, реставрацiйнi та реабiлiтацiйнi роботи iз збереження та вiдновлення iсторичного ландшафту о. Хортиця, консервацiї пам'яток археологiї, музеєфiкацiї та вiдновлення пам'ятних мiсць, пов'язаних з iсторiєю запорозького козацтва.

У результатi розроблено:

  • Програму науково-проектних, реставрацiйних та реабiлiтацiйних робiт щодо консервацiї пам'яток археологiї, музеєфiкацiї та вiдновлення пам'ятних мiсць, пов'язаних з iсторiєю запорозького козацтва.
  • Проекти музеєфiкацiї та вiдновлення пам'ятних мiсць, пов'язаних з iсторiєю запорозького козацтва о. Хортиця (спiльно з ТОВ "Інститут Київпроектреставрацiя").
  • Проект збереження та вiдновлення iсторичного ландшафту о. Хортиця (спiльно з Інститутом географiї НАН України).

Науковi дослiдження, що проводить iнститут у рiзних регiонах України, дають можливiсть удосконалювати його науково-дослiдну базу, бути поiнформованим щодо найбiльш складних сучасних проблем, пов'язаних з охороною та управлiнням культурною спадщиною.
У перспективi науково-дослiдна дiяльнiсть iнституту буде спрямована на поєднання фундаментальних дослiджень з iснуючим у рiзних регiонах України досвiдом у сферi управлiння спадщиною та практичними дослiдженнями впровадження результатiв наукових робiт.

Особливу увагу в роботi iнституту передбачається придiлити наступним питанням:

  • o формуванню системи вiдомчої iнформацiйної документацiї з питань охорони культурної спадщини, публiкацiї аналiтичних матерiалiв Фонду науково-облiкової документацiї;
  • розробленню нормативно-правових актiв у сферi охорони культурної спадщини, управлiннi спадщиною;
  • забезпеченню науково-органiзацiйної дiяльностi Науково-методичної ради з охорони культурної спадщини;
  • науково-методичному забезпеченню дiяльностi iсторико-культурних (нацiональних) заповiдникiв, у тому числi формуванню iнформацiйної бази даних по об'єктах культурної спадщини на їх територiї;
  • створенню програм проведення робiт iз наукового дослiдження, iнвентаризацiї та збереження об'єктiв культурної спадщини за участю спецiалiстiв iнших науково-дослiдних установ;
  • популяризацiї результатiв наукових дослiджень шляхом видання наукової, нормативно-методичної, довiдкової лiтератури, веденням веб-сайту iнституту та проведення наукових та науково-практичних конференцiй.

У своїй дiяльностi iнститут виходитиме з реальних потреб соцiального та економiчного розвитку країни, намагатиметься розширити обсяг практичних робiт у рiзних регiонах України, забезпечуватиме мiжвiдомчий характер та комплекснiсть проведення дослiджень з метою формування єдиного iнформацiйного простору в сферi охорони культурної спадщини.
До першого випуску наукових праць НДІ пам'яткоохоронних дослiджень увiйшли роботи широкого кола фахiвцiв: Державної служби охорони культурної спадщини, Інституту iсторiї НАН України, Нацiональної академiї образотворчого мистецтва i архiтектури, Нацiонального заповiдника "Хортиця", ТОВ "Інститут Київпроектреставрацiя", Управлiння мiстобудування та архiтектури Чернiвецької обласної державної адмiнiстрацiї, Головного управлiння мiстобудування та архiтектури Київської мiської державної адмiнiстрацiї, що працюють у сферi охорони культурної спадщини.